perjantai 20. helmikuuta 2015

Walkaway dress kuten britit sanovat


Käsi ylös kuinka moni on katsonut The Great British Sewing beetä? Minä! Kolmas kausi alkoi ja sitä voit seurata youtubessa. Tusinan verran brittiläisiä ompelijoita on valikoitunut tälle kaudelle. Mainittakoon, että mukana on kolme miestä. On se vaan harmi, että Suomessa tätä ei nähdä. Kilpailu nähtiin nimittäin Ruotsin puolella viime syksynä ja sen nimi oli "Hela Sverige syr". Mikä ohjelmakanava ottaisi konseptin haltuunsa? Liville se varmaan ainakin sopisi...

Brittiversion kolmosjaksossa aloitettiin ohjelma ompelemalla 50-luvulla suosittu malli, "walkaway dress". Se on itseasiassa essumekko, eli puetaan pään yli, ja liepeet kiinnitetään vyötärölle eteen. Takaa kiertyvien kappaleiden alle jää etukappale essun tapaan. Kiinnitin etukappaleen kainaloiden alle napeilla ja napinlävillä. Ne jäävät piiloon sisäpuolelle, joten yleisilme säilyi siistinä. Edessä kappaleet kiinnittyvät kahdella napilla. Pidensin kappaleita niin, että ne saa napitettua päällekkäin. Reunat on kauttaaltaan huoliteltu vinonauhalla. Tähän sitä meni kuusi metriä. Taakse laitoin pukemista helpottamaan halkion ja satiininauhan. Poltin päät sytkärillä niin etteivät ne purkaudu. Halkion reunoille ne kiinnitin siksakilla, jotta eivät liesty irti. 


Helma on kellon muotoinen, Se kiinnittyy takakappaleeseen ja on avoin edestä. Edestä käänsin vaan reunat ja ompelin päärmeen. Näin se laskeutuu nätisti. Pikkuhousut eivät kuitenkaan vilku, koska edessä oleva etukappale peittää halkion istuessa. Lisäksi kellohelma on tarpeeksi runsas jo sellaisenaan. Alle voi pukea vaikka muhkean tyllihameen. Näissä kuvissa sitä ei ole mukana. 

Mitä mieltä täntyylisestä mekosta? Voisitko kuvitella itse käyttäväsi tai olisiko perheestä joku muu jolle tämä sopisi? Kaava näytti olevan Butterickin valikoimissa. Itse kuosittelin tämän ohjelmassa saatujen vinkkien perusteella perusmekkokaavasta. Kankaan olen ostanut joskus puolisen vuotta sitten ja tästä lähtien se on odottanut mekoksi muuntautumista. Mielestäni onnistuin.

maanantai 16. helmikuuta 2015

Mini hudson pants

Ihastuin Groovybaby and maman blogissa vilahtaneeseen housumalliin, joka vastasi juuri sitä mielikuvaa mitä olin itse kokeillut kaavoittaa jo varmaan kuukausia. Ylhäältä väljä, alhaalta kapea ja mielellään tarkoitettu collegelle. Vihdoin True Bias oli sellaisen tehnyt ja laittanut myyntiin. Niinpä nappasin sieltä omani ja ilokseni huomasin että kaava oli tarkoitettu kokoihin 2-10 v. Kaavan nimi on Mini hudson pants. 
Neidin housut on tehty viskoosineuloksesta. Tällöin malli on hyvin laskeutuva ja sopii mielestäni tytölle paremmin. Etualan taskut tuovat tuohon malliin myös hyvää huoliteltua ulkonäköä. Itse asiassa ne on maailman helpoin tehdä. Periaatteessa nämä housut voisi tehdä myös pelkällä saumurilla niin halutessaan, mutta itse tikkasin vyötärökaitaleeseen kuminauhan kiinni kahdesta kohtaa, koska pidän sen ulkonäöstä. Valitsin n. kokoa 104-110 käyttävälle kaavan nelivuotiaan koossa, mutta pidensin lahkeet seuraavaan kokoon. 


Tytön takki on scubaa ja se on ostettu Eurokankaasta. Tein Pocket Boy-kaavalla Ottobre kids lehdestä 4/13. Muutoksina kaavaan pidensin hieman hihoja. Kaava on kokoa 104. Scuba sopii mielestäni hyvin verkkaritakkimateriaaliksi, sillä se suojaa vähän tuulelta ja se on helppo pitää puhtaana, joustaa liikkeissä ja maailman helpoin ommella. Vähän ysärityylistä napattu luukki on kuitenkin päivitetty tähän päivään istuvan leikkauksen ansiosta. Scuba on 2010-luvun versio verkkareista.


Pojalle tein hänen lempiväristään vaaleanpunaisesta innostuneena Forest-kauluspaidan (Ottobre kids 6/13) hupulla koossa 98. Paidan kangas on ostettu Ruotsista Stoff och stililtä viime syksynä. Ensin kaavailin sitä tytölle, mutta kun poika ilmoitti värikseen tästä lähtien pinkin ja vaaleanpunaisen, en voinut olla tekemättä siitä loppupeleissä pojalle. Pojan Mini hudson-pantsit koossa 3T on tehty Or-neuleen collegesta, kuten päällä oleva takkikin. Housuihin pidensin lahkeita, mutta näihin ei todella olisi tarvinnut. Selvästi pojalla on vähän eri mittasuhteet kuin tytön kropassa. Suhteessa lyhytjalkaisempana hänelle sopisi paremmin kaavan mukaiset lahkeenpituudet. Tein samalaisen vyötärökappaleen näihin kuin tytönkin housuihin. Näissä se vain näkyy paremmin. Unisex kaava siis mielestäni ja siksi uskallan sitä suositella muillekin kokeilemaan. Vähän jotain uutta monien ikisuosikki Saimi-housukaavan rinnalle. 
Takki taas on tehty samalla kaavalla kuin tytönkin, mutta kokoa pienemmässä muodossa. Poistin taskun edestä, mutta aplikoin sen sijaan pojan etunimen kirjaimen rintamukseen. Vetoketjun muutin nappilistaksi lisäämään eteen napitusvaran. Takissa on käytetty Or-neuleen mustaa ja vaaleaa meleerattua harmaata collegekangasta, jonka olen tilannut Tanssivasta langasta. 


torstai 12. helmikuuta 2015

Lyylin tyyli
Täällä onkin tapahtunut, sitten viime kirjoituksen. Sain pari viikkoa etuajassa tytön, joka vastoin ennusteita olikin jo kolme ja puolikiloinen ja varsin hyvävoimainen. Vielä niin pikkuinen, mutta kumminkin isompi kuin meidän edelliset. Siksi Suuri käsityölehden kaavoilla tekemäni  50 cm alkavat käydä jo nafteiksi tässä vaiheessa, ja on jo suunnattava seuraavaan kokoon. 

Kangaskapinasta jouluvaatteita varten ostamani puna-valko -raidallinen kangas taipui vauvan unihaalariksi Ottobre-lehdestä koossa 56. Kaava vaatii vielä hiomista, sillä lahkeen leveys ja vartalonympärys ovat aika reilut. Kavensin haalaria vähäsen. Tämä vastaa mielestäni melkein kokoa 62. Toisaalta haalari saakin olla väljempi, jotta siinä on mukava olla. 


Lisäksi kokeilin tehdä vauvan kuola/puklulappuja pussittavalla kaavalla. Siinä päällispuolella on enemmän väljyyttä kuin alapuolella. Päällispuolen kangas laskeutuu vähän vesiputoustyyliin rypylle alemman päälle. Idea vaatii vielä jatkokehittelyä, sillä saumurireunat tuppaavat rullaamaan (vaikka tein kolmelankaisena) ja huivi on kokonaisuudessaan liian iso pikkuisen kaulaan. 


Pipo on tehty vauvan päänympäryksen mukaan mallikelpoisen pipokaavalla. Lisäsin eteen rusetin. Tämä on varsinaista mintun siedätyshoitoa. Tuollainen raikkaan terävä mintunsävy on minulle ollut aiemmin vieras, mutta pikku hiljaa olen ehkä siihen alkanut siedättyä ja nyt se on näyttää kivalta omaan silmään.  

Mitäs teidän viikkoon on kuulunut? 


lauantai 7. helmikuuta 2015

Seikkailu maalla, merellä ja ilmassaLasten mielikuvitus on sellainen seikkailu, jota seuratessa tuntee olevansa kaavoihin kangistunut. Silti sitä seikkailua en muuhun vaihtaisi. 

Kolme maailmaa, kolme peruspaitaa. Yhdessä päästään avaruuteen, toisessa seikkaillaan vierailla vesillä ja kolmannessa mielikuvitus luo kiltit hirviöt. Näissä paidoissa näkyvät ne teemat, joita meillä viime aikoina on käsitelty. 
Pahvilaatikosta rakennetussa avaruusraketissa sisarukset ovat matkustaneet avaruuden laidalle ja sieltä takaisin lukemattomia kertoja. Saman aihepiirin trikoo löytyi Eurokankaasta ja se on digiprinttiä. Kaava on More Grey koossa 98. Käpynen puolestaan iski tajuntaan karttatrikoolla, joka on kuin tehty pienelle merirosvonalulle. Vaikka Jake and the pirates onkin tämän hetken ykkössuosikkiohjelma, hyväksyi herra muitta mutkitta tämän Vierailla vesillä -trikoon, jonka on suunnitellut Jussi Santaniemi. Kuvaa tarkemmin tutkittaessa sinne on piilotettu hauskoja paikannimiä, jotka eivät ihan lukutaidottomalle kaksivuotiaalle aukene, mutta joita vanhemmat sieltä bongailevat pyykkejä pestessään. House of Käpynen onnistui tässä kuosissa mielestäni loistavasti. Värit ovat kauniin haaleat ja näyttävät vanhalta kartalta. Kangasta oli riittämiin, joten tein tytölle myös oman tunikansa. Pojan paita on mallia Formal of Fun pienillä muutoksilla pääntiellä koossa 98. Tytön tunika puolestaan on Peplum-kaavaa väljästi noudattamalla ommeltu, mutta lisäsin alaosaan tuplahelman.
 

Kolmas maailma avautuu tämän kaksikon myötä. En tiedä mitä Jenni Mäensivu on tätä suunnitellessaan ajatellut, mutta kuvio toimii hauskasti sekä pienelle että isolle pojalle. Kynämäinen piirrosjälki on hauskan erilainen vektoroidun sijaan. Tässä on lastenkirjamaista tunnelmaa. Poika ei ensin uskaltanut katsoa kangasta, kunnes kerroin että hirviöt ovat oikeasti ihan kilttejä. Sitten hän innostui, ja nyt paitaa ei saa pojan päältä pois millään. Kyynärpäiden kohtia on vahvistettu kyynärpaikoilla ja edessä on nappilista tuomassa ilmettä. Tehty samalla kaavalla kuin ylempi karttapaita.


keskiviikko 4. helmikuuta 2015

A woman's best friend is...

Laukku, se joka kulkee aina mukana. Se sisäänsä kaikki salaisuudet ja arkipäiväisemmät tarpeellisuudet. Minulla kulkee mukana todellakin aina kaikki tarpeellinen ja vähemmän tarpeellinen, tuttavani kutsuvat laukkuani pohjattomaksi kuiluksi, josta ei ikinä tiedä mitä kaivan esille.. Sata pinniä ja pompulaa, yksi prisessakruunu on ihan arkipäivää. Muutama pariton villasukka ja monta arvokasta piirrustusta, jotka viimeviikolla nappasin päiväkodin lokerikosta. Muistikirjaa ja vesipulloa unohtamatta, pieniä pussukoita joissa on yhtä jos toista laturista nappeihin :)

Tästä syystä tarvitsin siis isomman laukun päivittäisiin rientoihin. Edellisestä tuli hieman pieni ja en niinkään kunnioita laukkuani, joten kangaspohja kului nopeasti kulmista puhki. Tämän vuoksi päädyin tekemään laukkuun nahkapohjan, joka myös tuo ripauksen luksusta ja särmää. Musta markiisi Eurokankaasta. Tilpehöörit omista kätköistä.
Koska aiemmassa postauksessa laukusta kyseltiin, niin tässä kaavapiirros. Laukku on periaatteessa kuin Hippu-blogin Emmin pussukka (klikklik). Olkaimen tein ylijäävästä kankaasta. Sisätasku on ommeltu TÄÄLTÄ löytyvällä ohjeella. Oman laukkuni koko on L35*K45


*Postaus tehty yhteistyössä eurokankaan kanssa

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Wardrobe Basics vol2

Viimeksi teinkin perustoppeja kaappiin, nyt niiden rinnalle on jo ilmestynyt muutama vaatekappale. Haluan kaappiini vaatteita, jotka sopivat yhteen helposti ja monipuoleisesti. Itse en ole oppinut valitsemaan vaatteita valmiiksi illalla, joten aamu-unisena kiirenenvaatehuonekäynti täytyy olla nopea ja helppo..

Uusin tulokas onkin harmaa villainen kietaisuneule. Kangas on JR:n löytö Rauman palalaarista.  Farkut jo tein aiemmin. Mustan laukun tein paksusta puuvillasta ja nahasta.


Välillä haluan ottaa rennosti ja kaapissa oli yhden mustan hameen mentävä rako. Juoksuhousuihin ostettu lyckra sopii mainiosti kiiloista koottuun hameeseen. Materiaalin puolesta sopivan paksu ja ei tartu sukkiksiin.


 Hameeseen ompelin vetoketjun taakse ja vyötärökaitaleen sisällä on kuminauhaa, sekä tukikangasta.

Kivaa miten muutamalla vaatekappaleella saa jo aivan erinäköisiä asuja helposti. Kuvissa on siis seuraavat vaatekappaleet:

Musta toppi-diy
Valkoinen teepari-diy
Farkut-diy
Kietaisuneule- diy
Laukku- diy
Jakku-secend hand