keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Sofilantjes Otium Girls pattern -tour

Scroll down for english...

Ehdin Vaahtokarkkimonsteri-bloggarin vinkkauksesta tähän Sofilantjesin kaavahaasteeseen mukaan pari viikkoa sitten. Testattavana kaavana oli Otium Girls pattern. Kaava löytyy ostettavana Sofilantjesin nettisivuilta ja ostaessasi sen saat itseasiassa kaavat ja neuvot moneen eri versioon. Samassa paketissa on nimittäin ohje taskulliseen tunikaan sekä lyhythihaiseen-, 3/4-, ja pitkähihaiseen paitaan. Takaa voit muuttaa kaavaa joko avonaiseksi kuten itse tein ja laittaa somisteeksi rusetin, tai tehdä perinteisen paidan mallisen version. Paketti sisältää kaavat koossa 80-164 cm.

A while ago Vaahtokarkkimonsteri blogger gave me a hint of a pattern challenge. This time it was from Sofilantjes. Totally cool challenge. The mission was to make a shirt using the Girls Otium pattern. I chose to make a shirt with a bow detail in the back. Material is grey jersey from Kapynen. Bow is made out of rib jersey that I bought a while ago from Eurokangas. It has mint coloured stripes in it and goes well with the jersey I chose. Grey shirt is a wardrobe must and easy to combine with different styles. This is size 4. 
Käy hyvin myös Vimman legsujen kanssa, eikö! Tyttömäinen yhdistelmä vaikka bootsit tuovatkin rock-asennetta kuvaan. 


Muiden bloggareiden esittelemiä versioita kaavasta löydätte Unikuun ja Vaahtokarkkimonsterin blogeista. Tsekatkaa kuitenkin myös kaikki ulkomaiset mukana olevat blogit!

Thanks for the pattern!  If you are interested in seeing other versions of this pattern in Finland, you can find them in Unikuun terapiahuone and Vaahtokarkkimonsteri blogs and don't forget the other blogs either!

Monday, January 26th
Huisje Boompje Boefjes - Pienkel - Straight Grain

Tuesday, January 27th
Rebekah Sews - Gloria June -  Sew Out of Control - Jaime Sews

Saturday, January 31st

LisaLisa Designs - Vaahtokarkkimonsteri - DIY Crush - Unikuun Terapiahuone - Golden Rippy


During the tour the Otium pattern (only girls' sizes or only the women's sizes) will be 20 % off and the Otium Bundle (includes girls' and women's sizes) will be 30 % off. No coupon code needed at sofilantjes.com

Kiertueen aikana saatte naisten tai tyttöjen kaavasta -20 % alennusta. Otium bundle sen sijaan on -30 % ja se sisältää sekä tyttöjen että naisten kaavat. Nämä alennukset voi hyödyntää ilman alekoodia osoitteessa sofilantjes.com.

Kiertueen sponsoreina toimivat seuraavat yritykset: 
Klikkaa siis allaolevaa linkkiä ja osallistu! Voit voittaa 12 kaavaa sponsoriyrityksiltä. a Rafflecopter giveaway

tiistai 27. tammikuuta 2015

Macaroonin väreissä helmoissa ja hepenissä


Voitteko kuvitella, että idea tähän mekkoon lähti tuosta taustalla näkyvästä macaroon-kuosisesta lahjapaperista? Löysin sitä kodinykkösestä kaikkien joulutonttupaperien seasta. Kassa pyöritteli päätään, kun ostin sitä. Ihmetteli ääneen, miten se jäänyt sinne pyörimään. Minusta se oli ihana, niin keväinen ja ajankohtainen. Oli hauska huomata, että nuo pastellisävyt löytyvät myös kevään trendisävyistä. Siellä ne scuba blue, custard ja strawberry ice kummittelevat!


Vaatteet ja kengät Anne Kurris ja DC Shoes

Mekon kangas löytyi ihan omasta kaapista. Olen ostanut sen Eurokankaasta syksyllä aikeissani tehdä siitä mekko, mutta malli oli vielä pitkään kateissa. Kunnes vierailin kirjahyllyssäni haastemielessä ja käteeni osui Mekkotehdas. Tämä postaus onkin tehty Helmoja ja hepeniä -blogin käsityökirjahaasteeseen. Minusta oli jotenkin itsestäänselvää ilmoittautua tähän kisailuun mukaan, sillä Krista oli itse erittäin ansioituneesti mukana meidän lokakuisessa ompeluhaastekuukaudessa. Tässä kilpailussa ei palkintoja jaeta, mutta senkin edestä hyviä vinkkejä eri käsityökirjoihin.

Kirjan mallit ovat ihanan kesäisiä ja tyttömäisiä ja jokseenkin ajattomia. Tämä kirjahan on tehty jo vuonna 2012. Nyt heiltä on ilmestymässä samaa tyyliä henkivä kirja aikuisten vaatteille, enkä millään malttaisi odottaa!

Avasin kirjan ja katsoin mitä se tarjoaisi minulle koossa 110. Ensimmäisten joukossa oli Alviina, jonka näin heti potentiaalisena kaavana tälle puuvillakankaalle. Muutin mallia vain niin, että laitoin vyörärön alapuolelle kuminauharypytyksen. Näin siitä tuli tunika tai mekko ja täysin neitini maun mukainen. Muutenkin Mekkotehdas henkii sellaista nelivuotiaiden maailmaa, jota tyttöni elää tällä hetkellä, että se tuntuu olevan meille ajankohtaisin ompeluopus hetkeen. Lisäksi pidän siitä, että kaavat on tehty puuvillalle. Kaiken sen trikoosurauttelun rinnalle kaipaisin Suomeen muitakin tällaisia kirjoja, joissa olisi pääosassa asustekankaat eikä niinkään eri perusvaatemallit trikoolle. Toki sellaisiakaan ei ole juuri julkaistu sitten 80-luvun. Ompelu elää uutta kauttaan aktiiviharrastajien keskuudessa, ja uskon että kaikki eivät tyydy Ottobre kidsiin. Miksei kukaan kustantaja tartu tähän markkinarakoon? 

Huomaatteko? Löysin ne kengät. Eivät ihan ole nyt täysin ne mitä toivoin, mutta en voinut vastustaa näitä -50 % superfitin kenkiä. Ne olivat suuressa alessa, sillä toisesta puuttui vedin. Uusi vedin maksoi 6 € ja sen sai helposti laitettua vetoketjuun suutarilla ilmaiseksi. Kannattava ostos, sillä mitään muuta vikaa näissä ei ollut. Kiitokset kaikille vinkkejä antaneille. Katsastin myös niiden valikoimat, mutta sattuma ohjasi tällä kertaa valintaa. Laitan Anguluksen, Livie & Lucan ja See Kai Runin valikoimat korvan taakse. Niissä oli aivan ihania kenkiä myös!Kuvissa näkyvä buffi on tehty digiprinttitrikoosta ja velourista. Aivan ihana talvikeliin suojaamaan kaulaa.sunnuntai 25. tammikuuta 2015

PeplumgirlPidän kankaiden tekstuureista, erilaiset pinnat tuovat särmää ihan tavalliseenkin vaatteeseen. Vaatteessa pitää olla juju, se voi olla pintatekstuuri, värit, kuvio(t) tai leikkaussaumat. Näitä neljää en itse kyllä samaan vaatteeseen laittaisi, mutta asun osina kyllä.

Tämä trikoo on pyörinyt tovin jo kaapissa. Tiedä mitä siitä olin kuvitellut tekeväni, nimittäin se oli auttamattoman pieni pala. Kankaan pinta on ihanan aaltoileva. Mielestäni jotenkin ajaton. Yksinkertainen söpö peplumi, helppo valinta.
Toppi on monikäyttöinen ja tavoistani poiketen tein hieman kasvuvaraa. Toppiin yhdistelemällä eri osia, se sopii oikeastaan mihin vuodenaikaan vaan. Talveksi valitsin paksut collegetregginsit ja pusakan päälle. Värimaailma pysyi ihanan rentona.

1. College Treggins secondhand
2. Peplumtop DIY
3. CollegeSweather secondhandkeskiviikko 21. tammikuuta 2015

Violetissa kevääseenViime aikoina olen pohtinut vaatteen uusia ulottuvuuksia. Sen on taivuttava moneen, liikuttava vartalon muutoksen mukana ja näytettävä hyvältä. Olen kyllästynyt tekemään kaappiin asuja, jotka ovat yhden ilmeen juttuja. Sen sijaan olen päätynyt tekemään yksivärisiä ja ajattomia, helposti yhdisteltäviä vaatteita. Ensi kevään juttu on vielä vauva ja sen tuomat haasteet vaatetukseen. Rintaruokinta pitää onnistua, siitä ei tingitä. 


Niinpä kokeilin kuositella peruskaavasta itselleni uudenlaisen äitiyspaidan. Tämän mallin olen nähnyt aiemminkin kaupassa H&M:llä. En ole kuitenkaan ostanut sitä paitaa itselleni, vaan halusin tehdä omalla peruskaavalla saman ratkaisun kuin valmisvaatteessa oli.  Täysin yksi yhteen ei tämä vaate ole, tietenkään. Pidensin hihaa, tein rinnan alta lantiolle suht suoran leikkauksen koska maha. Todella tyytyäväinen olen silti lopputulokseen. Tällä kaavalla täytyy tehdä eri väreissä lisää! 


/kuva H&M/Salaisuus piilee etukappaleen monikerroksisuudessa. Alempi etukappale on auki kainalosta napaan sivuilta, joten sinne jää aukot ruokailuhetkiä varten. Edessä olevat väljästi laskeutuva etukappaleet sen sijaan piilottavat aukot kun niitä ei tarvita. Kätevää, ja todellakin kokeilemisen arvoinen ratkaisu. 

Toivon, että tämä paita säilyy käytössä minulla koko vuoden muuttuen tilanteesta toiseen. Eri huiveilla ja asusteilla saa kankaan violettia sävyä taitettua eri lailla. Peruspaitamitta ja puolihihat on loistava yhdistelmä ja kevättä kohti mentäessä lämmön lisääntyessä toimii sellaisenaan (Nyt tähän on helppo vetäistä päälle vaikka neuletakki tuomaan lämpöä).
paita: omatekemä, viskoosia Eurokankaasta
housut: H&M
kengät: Andiamo
laukku: Ostettu Italiasta

sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Kellohelman variaatio

Olen lopenkyllästynyt tekemään kellohelmoja. Ihan  vain siksi että niitä on tehty jo useita kymmeniä ja toisekseen siksin, että tytöt alkavat olemaan jo sen verran isoja että kankaan kulutus on aivan järkyttävää. Kesä kuitenkin on tulossa ja täällä jo kysellään millaisia kesämekkoja tehdään. Perusehtona on että helman pitää pyörähtää.Päätin tehdä mekon jonka helma pyörähtää kiiloilla. Kiilat ompelin mekkoon leikattuihin viiltoihin, viillot ylettyvät vyötärölle. Hihoihin halusin hieman pussimaisuutta, joten levensin hihoja kyynerpäästä ranteeseen ja kanttasin hihansuun.

Minulta myös usein kysytään ohjeita ja vastaisiko joku OB:n kaava mielestäni tekemääni, niin on ilo kertoa että tein taustatyötä. Tähän mekkoon voit käyttää OB:n 1/2014 Owl Princess kaavaa mekkomittaan pidennettynä ja tehdä kuvan mukaiset muutokset. Kiilan sivun pituus on siis halkion pituus.*Postaus tehty yhteistyössä Eurokankaan kanssa

torstai 15. tammikuuta 2015

Tyylin evoluutio

Tunnustan! Olen ollut kuosien orja, kun aloin aktiivisesti ompelemaan kolmisen vuotta sitten. Tässä välissä tyylini on lähtenyt niin sanotusti lapasesta useampaan otteeseen. Aina olen kuitenkin palannut perusväreihin ja mustaan. Olen ehkä tajunnut, että minulle parhaiten sopii asut, jotka ovat aikaa kestäviä. Kuosit ovat sellaisia, mitä vähemmän sisustuksessakaan käytän. Meidän kaikki verhotkin taitavat olla yksivärisiä tai raidallisia. Kaipaan siis ympärilleni rauhaa ja selkeyttä. Sama pätee vaatteisiini.

Vaatteita löytyy kaapistani yllättävän eri ajoilta. Osa on todellakin aikaa ennen lapsia ja mieleisiä  ne ovat edelleen. Osa sitten kokeiluja, testejä, kivoja, mutta ei kuitenkaan käytössä ja jotkut todellakin niin "what was I thinking"-osastoa kuin olla voi.Kaksi vuotta sitten elettiin kovaa nousukautta kuoseille. Liityttyäni Facebookin ompeluryhmään kiinnitin heti huomiota, että ihanat jaquardneulokset vetivät puoleensa kuin magneetti. Niitä näkyi ompeluihmisten päällä tuon tuosta ja itsekin ilahduin niistä ja kokeilin erilaisia ja erivärisiä versioita. Tässä paidassa yhdistin hihat nurjaa puolta tuosta lohikäärmekankaasta ja etukappaleen tein kankaan oikeasta puolesta. Hauska paita, mutta ei yhtään minun tyyliseni. Kaiken lisäksi kangas raidoittui pesussa käyttökelvottomaksi. 

Tuomio: Jäi pyörimään kaappiin ja odottaa edelleen, että saksin paidan tiskiräteiksi.Erilaisia kaakelikuoseja näkyi kaupoissa ja kangasmaailmassa yksi-kaksi vuotta sitten. Tämä vasemmanpuoleinen paita on kiva malliltaan, mutta kuosi liian räikeä minulle. Oikeanpuoleinen taas on epäonnistunut malliltaan. Aikuisten oikeasti: kuinka käytännöllinen on mekko jossa etupuoli on käytännössä olematon ja takapuoli laahaa maata? Ei siis yhtään tyyliseni. Keskimmäinen sen sijaan on värimaailmaltaan ihan minua, mutta tuo takin malli ei vastaa yhtään tämänhetkisiä tarpeita. JOS liikkuisin autolla paikasta toiseen, tai JOS ulkoilisin pääosin kaupoissa tai kauppakeskuksissa, niin tämä sopisi hyvin.  Tässä elämäntilanteessa perustakki on käytännöllisempi kuin viitta.

Tuomio: Jääneet pyörimään kaappiin.(+olen uudelleenkäyttänyt viitan materiaalin toiseen tarkoitukseen)Tässä ylemmäsä kuvassa olen hakenut vaikutteita muotiblogeista. Paidassa oleva pingviinisilityskuva on velouria ja se on tilattu saksasta. Paita itsessään on tosi perus, ei mitään kikkailuja. Kuosi on lapsellinen, mutta silti aika hillitty. Alemmassa kuvassa puolestaan on ihan perusasu ilman kikkailuja. Kauluspaita farkusta, päällä rennosti huppari. Missä siis vika? No hupparissa. Niitä en ole käyttänyt, enkä käytä. Turha siis tehdä kaappiin pyörimään. 

Tuomio: Pingviinipaita on ollut aktiivikäytössä jo reilun vuoden. Odotan innolla että pääsen jälleen käyttämään sitä, kun saavutan taas omat mittani. Itse asiassa kokeilin sitä äskettäin ja toivoin että se mahtuisi, mutta jouduin pettymään. Ei mahavaraa tässä paidassa. Alemman kuvan vaatteet on jo löytäneet tiensä eteenpäin kirppiksellä. 


Tämä taas on joustocollegen nousuaikaa. Vihdoin kauppoihin alkoi vuosi sitten tulemaan pitkään kaivattuja collegeita joustofroteiden, velourien ja trikoiden rinnalle. Tämä haaremimallinen kaavakokeilu oli yksi suosikeistani, mutta auttamatta aivan väärän mallinen minulle. Takapuoli näyttää metrin pituiselta. Erilaisessa mallissa se varmaan toimisi hyvin. Kuosi on lapsellinen, mutta graafinen. Katsoja ei välttämättä kiinnitä huomiota satumaailmasta napattuun printtiin, vaan sen yleisilmeeseen. 

Tuomio: Käytin muutaman kerran ja nakkasin kierrätyslootaan. Tässä ollaan reilu kuukausi sitten. Värimaailma on pysynyt harmaa-musta-valko -akselilla kivasti ja koen sen omakseni kaikkein eniten. Perustrikootoppi on ommeltu harjun raitatrikoosta ja olen yhdistänyt sen talvileggareihin ja farkkuliiviin. Olen oppinut käyttämään legginssejä vihdoin, vaikka pitkään vannoin pelkkien farkkujen nimeen. Taustalla näkyy luottokenkäni Converset ja mustavalkoinen lastenhoitolaukku. Se on käytännöllisin omistamani laukku. Sisälle mahtuu koko omaisuus, mutta ulkonäkö ei viittaa lähellekään liberon ilmaislaukkuun. 

Tuomio: Erittäin kovassa käytössä, lähes päivittäin. Tässä ollaan tyylin ytimessä omalla kohdallani eli kapea alaosa yhdistettynä väljään yläosaan. Jalassa on lähes aina korolliset nilkkurit. Tämä kuva on otettu joulukuussa 2014 eli se kuvastaa tämänhetkistä tyyliäni. Villakangastakki on ollut yksi suuritöisimmistä, mutta edelleenkin yksi pidetyimpiä vaatekappaleita kaapissani. Se on mennyt koko viime vuoden päivittäisessä käytössä, ja on mennyt tämänkin talven alun vaikka kasvava vatsa on vaatinut oman tilansa. Se tuntuu hyvältä, näyttää hyvältä ja se ei mene ikinä pois muodista. Mikä parasta, olen tehnyt sen itse ja saanut siitä lukuisia kivoja ja kannustavia kommentteja. Takki on tehty Burdan takkikaavalla. 

Tuomio: Onnistuminen parhaimmillaan!

Mitä tästä opin? Suunnittele, pohdi ja nuku yön yli. Näihinkin kankaisiin on laitettu muutama euro kiinni ja suuri harmi on jos tulee ommeltua hutitöitä. Mieluummin nuku vaikka koko viikko kun aloitat työtä, josta ei tule yhtään omannäköinen. Älä kuuntele muiden mielipiteitä, vaan tee sitä mistä itse pidät ja pidä pääsi. Joskus se vaatii sen muutaman epäonnistumisen, ennen kuin itse alkaa tajuamaan mikä se oma tyyli on. Suosittelen erittäin vahvasti Pinterestiin erilaisten ideataulujen keräämistä omaa silmää miellyttävistä vaatteista ja tyyleistä. Silloin alkaa haarukoitumaan ne jyvät sieltä akanoistakin. Kaikkiin ideoihin ei kannata lähteä itse mukaan. Eri tyyleistä voi nauttia muidenkin päällä.

Loppukaneettina totean, että tiedostan olevani pukeutujana sieltä "akkojen kotkotukset"-linjalta. Kaapista ei löydy yhden yhtä teknistä ulkoilupukua, toppahousua, saatika mitään teknisiä jalkineita. On vaan juoksutrikoita, urheilukerrasto, lenkkarit. Näkyy selvästi lajimieltymykset, jotka suuntautuvat ihan johonkin muualle kuin hiihtoladulle tai lumikenkäilyyn. Toistaiseksi olen pärjännyt pulkkamäet, metsäretket ja leikkipuistovisiitit farkuilla ja pitkällä talvitakilla enkä ole kokenut tarvetta istua pelkässä lumihangessa lapsen vieressä. Nyt kotiäitiyden venyessä jo vähintään kuuden vuoden pestiksi, olen alkanut taipumaan muutokseen. Jonkunlainen ulkoiluvaate talvikäyttöön olisi ihan paikallaan, ainakin mitä uskoo muita kotiäitejä. Kolmas kerta toden sanoo?

Kaunista talvipäivän jatkoa kaikille!


maanantai 12. tammikuuta 2015

Savaton Romper


Ompeluryhmässä on ompelumaratooni, joka ilta on ompelukone surissut, joka ilta porukka on vähentynyt. Eilen kisattiin finaalipaikoista. Tällä kertaa ohje kuului näin:

Kuosittele kaava, lähtö lapsen peruspaidasta.

Minä sitten mietin mitä tekisin. miten piiloitan tuon pahaisen paitakaavan. Päädyin tekemään haalarin. Leikkasin paitakaavan pystyyn ja levitin, lisäsin näin väljyyttä. Leikkasin haltneck pääntien. Rypytystä niskalenkkiin ilman saumaa, joten tuo muokkaantui leikkaamalla spiraalin. Nappilista helpottaa pukeista. Kaavaa jatkoin silmämääräisesti housukaavalla ja kuminauhaa vyötärölle, sekä sälkäosaan.

Paitakaavani näytti siis tältä :)


Tein koossa 104cm, koska kesään on vielä matkaa. Käyttäjä on juuri mitattuna 96cm pitkä, joten haalari on vielä himpun suuri.


Ja miten minun kävi? Sain sijan neljä. Kiitos äänestäjille ja Onnea kärkikolmikolle, oli hauskaa olla mukana.