keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Heilt speciell

Pandoja on tullut vuoden aikana niin Sampsukan, Viljamin puodin kuin Nanunkin valikoimiin. Tällä kertaa tein jälkimmäisestä ostetusta ohuesta joustocollegesta hupparin korkealla kauluksella. Tämä kaava on kirjasta Heilt speciell og jubel ja tein ohjeen mukaan koolla 92. Niukkaa mitoitusta, paksummalla kankaalla täytyisi tehdä kokoa isompi. Tykkään kaavan retroon vivahtavasta lookista ja pitkistä resoreista. 

Kirja on muuten siitä hyvä, ettei tarvitse itse mittailla mitään resorien mittoja tai pohtia ja arpoa niitä. Kirjassa on hyvä taulukko tavallisille, keskipituisille ja pitkille resoreille koottain hihan- ja lahkeensuille ja vyötärölle sekä housuihin että huppareihin. Lisäksi on annettu valmiita ehdotuksia pääntien resoreiksi. Ainakin näin hoikan lapsen näkökulmasta vaatteet pysyvät päällä ja tuntuvat mukavilta (ainakin siltä ne näyttävät).Housut on tehty Saimi-kaavalla (Ottobre 1/09) koossa 92 muokkaamatta. Hyvältä tuntuva kaava, mutta ei näköjään sisällä vaippavaraa joten haarakoukkuja täytyy vähän pidentää...Tytölle puolestaan tein harmaat joustocollegehousut koolla 110 sekä paidan myös samassa koossa. Nämäkin suoraan siitä uudesta kaavakirjasta Heilt speciell og jubel.

Minuun nämä mallit iskee kuin veitsi voihin, ja huomaan että laiskuus käyttää valmiskaavoja aiemman kuosittelun sijaan on houkutellut viime aikoina. Aikaa ei liiemmin ole nyhrätä kaavoja kun voi vaan piirtää valmiit ja tehdä niillä. Lopputulos sitten onnistuu tai ei, useammin kyllä hyvinkin. Niin kuten nytkin.

tiistai 29. heinäkuuta 2014

Nosh AW14

Minua pyydettiin tekemään mallivaatteita Noshin AW14 malliston kankaista*. Päädyin tekemään kerhovaatetta tytölle, niille kun on eniten tarvetta. Tiedän tytön tykkäävän mekoista, mutta tein kaveriksi myös legginssit ja pipon. Syksykylmät kun viimeistään lokakuussa kuitenkin iskevät. Aplikoin hattuun kirsikan, jotta se sopisi tyyliltään muihin vaatteisiin. 


Nosh on valinnut materiaaleiksi sileäpintaisen ja mukavan napakan jerseyn, jossa on elastaania pitämässä vaatetta muodossaan. Velour on puuvillaa ja mukava myös atooppista ihoa vasten. Mikä parasta, kaikki sävyt sopivat saumattomasti yhteen tuoteperheajattelun takia. Sitä jos mitä arvostan, että pystyn valitsemaan samasta kaupasta yksivärisestä resoriin ja velouriin kaikki samaa sävyä niin halutessani.
Kuvauspaikkana on Hämeenkylän vanha koulu. Kengät ovat omat.  Kaikki vaatteet tehty omilla kaavoilla kuosittelemalla peruskaavoista.

* kankaat saatuja

perjantai 25. heinäkuuta 2014

Fluttershy-mekko

Heti edellisen aplikaation tehtyäni tyttö kiikutti kuvan My Little Ponysta ja toivoi saavansa keltaisen ponin kuvan mekkoon. Yhdessä etsittiin sopivaa kuvaa netistä. Piirsin kuvan suurennettuna ja erittelin sen väreittäin. Aloin keräämään sopivia tilkkuja. Joustista ja velouria. Löytyivät onneksi jo tilkkukorista. Trikoosta tein tuon harjan, kun en sopivan sävyistä vellua löytänyt. Tikkaukset tein asteen pari tummemmalla sävyllä alkuperäisen kuvan mukaisesti.Aplikaatio makasin leikattuna ompelupöydällä kaksi päivää kun en osannut päättää sopivaa pohjakangasta. Sitten kokeilin mallata kuvaa eri pohjille ja karsin yksi kerrallaan kunnes löysin voittajan. Se on tämä puuvillainen joustofrotee Eurokankaalta. Päätin ottaa riskin raidoista huolimatta, sillä mulla on krooninen tapa jotenkin onnistua leikkaamaan raidat vinoon aina. Tein tuplakaavat ja koitin leikata kieli keskellä suuta.

Kaava on Ottobre-lehden Speedy Girl koossa 92, koska mittasin että se on sopivan kokoinen meidän 104 kokoa käyttävälle. Pidensin helmaa niin että se ulottuu lähes polveen. Nyt kesällä mekko, talvella tunika leggarien kanssa. 


torstai 24. heinäkuuta 2014

Back to 80`s


Paluu kasariin, hiukan muodistettuna. Idea housuhameesta on muhinut päässäni jo pitkään.

Pidän hameista, mutta en siveellisestä oleskelustani. En halua mitettiä miten kyykistyn tai istun, minä elän ja helmat on korvissa. Tästä syystä mini ja kaikki alle polven hameet jää useimmiten kaappiin.

Tämä on loistava ratkaisu. Kuosittelin vain kiiloilla perushousukaavani levenemään alaspäin.Tästä tuli kyllä kesän ehdoton lemppari.

keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Ystäväkirja: Mehukekkerit

Ystäväkirjan idea on esitellä ystävyysblogeja, jotka ovat ompeluaiheisia, sisällöltään ajankohtaisia ja innostavia ja tekijällä on tunnistettava tyyli. Yhteistyötä teemme ensimmäisenä Mehukekkerit-blogin kanssa, jota kirjoittaa Veera. Hän on kahden lapsen äiti ja vaimo ja nainen parhaassa iässä. 

Tästä pääsette tutustumaan mehukekkereihin >>klik<<
_______________________________________________________
Teen usein vaatteita siten, että vasta ompeluvaiheessa päätän lopulliset muodot. Kun mietin mitkä vaatteet kuvastaisivat Mehukekkerit blogia parhaiten, oli mielessä farkku ja kierrätysmateriaalit. Tällä kertaa löysin kirpputorilta parille eurolla paidan, joka kotona sovittaessa osoittautui liian isoksi. Näin sen heti lasten mekkoina, ja varsinkin hihojen rypytykset halusin hyödyntää.


Kun muokkaan valmiista vaatteesta uutta, koitan hyödyntää mahdollisimman paljon vaatteen hyvin ommeltuja tikkauksia ja käänteitä. Mekon pääntie on paidan vanha, ja hihansuut ovat nyt mekon empire-leikkauksessa. Hihojen kaarteen leikkasin kukaksi, joten käytännössä tässä ei ollut paljoa ommeltavaa, kun rypytyksetkin tulivat valmiina.

Isomman lapsen paidan helma on tehdastyöläisten ompelema. Pelkäsin paidan olevan liian lyhyt, mutta onneksi lapsellani on pitkät jalat ja lyhyt selkä. Näin ollen paidasta tuli juuri sopiva. Kaveriksi ompelin farkkuhameen vanhoista farkuista, ja laatikosta sattui löytymään paidan sävyyn juuri sopiva pitsikin. Hameen taskun ja pitsin sommittelin ihan viimeisenä, hyvin nukutun yön jälkeen. Idea yllätti minut itsenikin, ja lopputuloksesta tuli enemmän kuin uskalsin toivoakaan. 

Näissä vaatteissa koostuu Mehukekkereidenkin idea. Leikkisyyttä, kierrätystä, hauskuutta ja kaavat syntyvät leikatessa. Joskus onnistuu hyvin tai ei niin hyvin, joskus taas paremmin kuin osasi edes odottaa. Hauskaa voi pitää silti!Mehukekkerit löydät osoitteesta http://mehukekkerit.net

Voit seurata blogia myös 

ja 

ps. kiinnostuitko ystäväkirjaesittelystä? Haluatko mukaan? Laita viestiä mallikelpoinen.info@gmail.com 


tiistai 22. heinäkuuta 2014

Banaanirosvon pakomatka

Jostain syystä banaanit katoavat hedelmäkorista ennätysvauhtia. Selvisihän se syyllinenkin. Meidän kuopus!

Banaanirosvolle apinapaita koossa 92. Valitsin taustakangasta kaksi päivää. Halusin reippaan kankaan, mutta poikamaisen. Kaapista ei löytynyt sopivia sävyjä, kunnes käteni osui tilkkukorin punaiseen trikooseen. Jostain syystä se oli sinne joutunut ja siitä riitti juuri ja juuri koon 92 t-paitaan. Ikasyrilta jo talvella tilattu erittäin napakka trikoo vakuutti sopivan taustaksi mainiosti. Lisäksi se sopi hyvin aplikoinnin sävyihin.


Piirsin kuvan itse katsomalla erilaisten apinoiden kuvia netistä. Yhdestä asento, toisesta kasvojen piirteitä, lisätään oksaa ja banaania ja ruinataan netissä aplikointipalasia. Onneksi sain ompelukaverilta jo eilen pussukan palasia joista leikkelin apinan. Kasvot ja vatsan tein eurokankaan palalaarista löytyneestä joustofroteepalasesta. Sopivan kellertävä juuri apinan kasvoiksi. 

Voisi pitkästä aikaa sanoa, että ompeluinnostus löytyi jälleen. Luovuus ja näprääminen, siinä taas kerran avainsanat. Ompeluflowta olinkin jo kaivannut ihan hirmuisesti. 

lauantai 19. heinäkuuta 2014

Häkkime-mies

Poikamme on suuri ötökkäfani. Jokaista hämähäkkiä kutsutaan häkkimeksi. Suunnittelin paitaan hämähäkkiaplikaatiota, mutta jotain puuttui. Päädyin kysymään tytöltäni, mitä kuvasta puuttui. Hän ei osannut vastata, mutta sanoi tietävänsä yhden laulun. Laulun hämähäkeistä. 

Hämä-hämä-häkki, kiipes langalle.
Tuli sade rankka, hämähäkin vei.
Aurinko armas, kuivas satehen.
Hämä-hämä-häkki kiipes uudelleen.

Asia oli sillä selvä. Kuvaan lisättiin pisaroita, ja nyt se oli täydellinen.


Materiaali on interlockia Eurokankaan palalaarista. Suuri luotto sen kestoon, koska testiajossa se ei reikiintynyt ja se säilytti pehmeytensä myös esipesussa. Kanttaus on tehty Marimekon luirulla puuvillaresorilla. Mihinkään muuhun se ei käy, mutta kanttaukseen se on loistava. Lisäksi en tiedä yhtään niin hyvin värinsä säilyttävää ruskeaa resoria kuin tämä joka on kuin uusi pesusta toiseen.

Kuva on lähes oma piirtämä. Otin mallia jalkojen asennosta yhdestä, silmien piirtoon toisesta kuvasta. Aika hauska tuli, ja mieskin kehui tätä onnistuneeksi. Enkä tiedä johtuiko se tästä paidasta vai ei, mutta "rakastan äitiä, sinä teet ihania paitoja ja housuja. Minä tykkään niistä" kuultiin tänään ensimmäistä kertaa. Voiko enempää toivoa? 

perjantai 18. heinäkuuta 2014

Circus horse

Eilen päätin kokeilla monen kehumaa Circus horse -tunikaa Ottobre kids lehdestä nro 4/2013. Mekkomittainenhan tuo mun mittanauhan perusteella on. Menee siis aluksi hyvin sukkahousujen kanssa ja myöhemmin legginssien parina. Tein koon 98 ilman muutoksia. 

Aplikoitavat palaset löytyivät tilkkukorista ja ne  ovat velouria, trikoota ja joustofroteeta. Tikkauslankojen värien vähyyttä harmittelin. Oranssin tikkauslanka on liian kirkasta velouriin nähden, joten päätin käyttää sitä tehokeinona. Valitsin suht leveän ja tiheän siksakin (pistonpituus 0,2 ja leveys 2,5-3). Otin suoraan mallia ostotunikasta, jossa oli luultavasti noin valittu tikkauksen säädöt. Olen lukenut, että monet käyttävät kapeampaa siksakkia, mutta pidän itse mieluummin selvästi näkyvämmästä.Mekkokangas on ohutta sinapinväristä joustofroteeta. Halusin lämmittävän tunikan syksyksi, joten materiaaliksi valikoitui siksi paksumpi kangas. Velour olisi ollut ehkä liian kuuma ja sopivaa trikoota en löytänyt kotivarastosta enkä kangaskaupasta. Ostoksilla kävin Espoon Tilkkupuodissa.

Tässä vaiheessa täytyy myöntää, että hinnat olivat omaan makuuni kalliit, kun perustrikoosta olisi pitänyt maksaa 30 € per metri. Ymmärrän hyvin kyllä tilavuokrien ja henkilökunnan kustannuspaineet ja tässä olisi säästänyt postikulut. Etuna puolestaan oli hypistelymahdollisuus ja mainittakoon että Hilcon trikoot joita hyllyssä katselin vaikuttivat erittäin hyviltä ja paksuilta juuri talvea ajatellen. Hyllyssä oli myös avovetoketjuja kaikissa sateenkaaren sävyissä, joten nyt tiedän mistä menen ostamaan vetoketjut syksyn huppareihin. Ostamani joustofrotee maksoi 20 € metri ja se on kuulemma Metsolan froteeta.
Kankaan kävin ostamassa Espoon tilkkupuodista samalla kun ostin silitettävää tukikangasta. Aplikointiin minulle myytiin kaksipuoleista verkkomaista tukikangasta, joka osoittautui erittäin hyväksi (jopa paremmaksi kuin aiemmin käyttämäni Vlisofix) sillä liima tarttui erittäin hyvin myös epätasaiseen pintaan. Niinpä Bernina 215 teki parempaa tikkiä aplikoidessa kuin ikinä eikä paininjalan puristuksen säädön puutteesta ollut tässä tapauksessa yhtään haittaa. 

Kuva ei ole itse piirtämäni, vaan ostin sen Etsyn kaupasta, jossa myytiin erilaisia kaavoja aplikointiin. Siellä oli monta muutakin kokeilemisen arvoista. Kaupan löydätte tästä linkistä: 

maanantai 14. heinäkuuta 2014

Bonjour!

Terveiset Ranskasta.

Täällä me olemme Rayolin auringossa, välimeren rannalla.

Vaatteita tein matkalle, mutta suurimman osan ajasta olemme uikkarit päällä :)

Päivällinen katettuna, vaatteet päällä ja pikainen kuvaus.Tälläinen asustus täällä on yleensä on. Kassiin pakkasin viisi vaatekertaa jokaiselle. Tietenkin ajattelin ne täältä teille esitellä.  Eihän täällä vain pysty keskittymään bloggaamiseen.Yritän ryhdistäytyä palattuamme.

Aurevoir!